17 februari 2022

Themadienst 27 februari Gasthuiskerk Doesburg: ‘gevangenen bezoeken’

Geschreven door Margreet Bannink

Tekst: ds. Karin Spelt

Zondag 27 februari 10.30 uur Gasthuiskerk Doesburg; kerkdienst met als thema: ‘gevangenen bezoeken’.

Door de gezamenlijke kerken van Doesburg, Angerlo, Hummelo, Drempt en Oldenkeppel wordt dit seizoen een aantal themadiensten gehouden over de ‘zeven werken van barmhartigheid’ met als thema: zeven wegen een manier van leven. Op zondag 27 februari gaat de themadienst over ‘gevangenen bezoeken’.

Op de site van het justitiepastoraat (pastoraat in gevangenissen)  staat de volgende tekst:
‘Als een mens in een penitentiaire inrichting wordt opgesloten, lijkt het leven tot stilstand te komen. Tegelijk gebeurt er veel met hem of haar. Er is vaak verdriet, pijn en er zijn zorgen over hoe het verder moet. In die onzekerheid, angst en verwarring willen protestantse en rooms-katholieke geestelijk verzorgers gesprekspartner zijn. We werken vanuit de overtuiging dat een gedetineerde zijn last niet alleen hoeft te dragen en dat geen mens is afgeschreven. Zeker niet voor God. De reden dat we dat doen is uiteindelijk heel eenvoudig: niemand is zonder fouten en misstappen. En juist Jezus heeft laten zien dat Gods liefde voor iedereen is, ongeacht de fouten of misstappen: je kunt bij God steeds terecht’.

De meesten van ons komen niet in contact met mensen die in de gevangenis zijn of zijn geweest. Daarom is het goed om er meer van te horen. We hebben iemand die in de gevangenis heeft gezeten bereid gevonden in de dienst zijn verhaal te vertellen. Als je het verhaal van mensen hoort blijkt altijd dat er een heel leven aan vooraf gaat. Als we het verhaal van mensen kennen komt er misschien ook ruimte om hen te helpen een nieuw leven op te bouwen. Het is een mooie gedachte dat mensen hun last niet alleen hoeven dragen en dat niemand definitief wordt afgeschreven. In de dienst is er ook gelegenheid een Paasgroet naar een gevangene te sturen.

De dienst wordt voorbereid door ds. Susanne van der Sluijs en ds. Karin Spelt. U bent van harte welkom in de Gasthuiskerk.
Na afloop wordt de dienst online gezet en is later te bekijken via YouTube (remonstranten, Doesburg).

Over Margreet Bannink

Margreet Bannink

Margreet Bannink is vriend van de Remonstranten in Doesburg.

Gerelateerd